A többhónapos huzavona és megoldáskeresés után a kormány kiadta azt a sürgősségi rendeletet, amely a diákok ingázási költségeinek elszámolását teszi lehetővé – adta hírül Hargita Megye Tanácsa.

Az oktatási minisztérium a 2021/50-es számú rendelet alapján 50 kilométeres távig számolja el a diákok utazási költségeit a tanintézeteken keresztül. Ez azokra a diákokra vonatkozik, akiknek nincs lehetőségük azon a településen tanulni, ahová a lakcímük szól. A bentlakásban vagy albérletben lakó diákok ingázását szintén elszámolják, esetükben nyolc oda-vissza utat térítenek meg félévenként. Az elszámolást előlegben is felvehetik.

A diákok utazását a minisztérium három kilométeres távra maximum 30 lejig támogatja havonta. Három kilométernél hosszabb távra kilométerenként további 3 lejt számol el, legtöbb 50 kilométeres távolságig. Ötven kilométer fölött, ha a diák nem bentlakásban vagy ideiglenes lakcímen tartózkodik azon a településen, ahol az oktatási intézmény van, egy lejt elszámolnak kilométerenként az ingázásra. – maszol.ro