Év végi, szokásos értékelő sajtótájékoztatóján a 2020-as tevékenységek összefoglalója mellett a Várad Kulturális Folyóirat önálló intézményként való felszámolásáról is hírt adott Szűcs László igazgató. A Bihar Megyei Tanács a december 15-ére összehívott ülésén dönt a tanácselnök által előterjesztett határozati javaslatról.

Minden idénre tervezett kiadványát megjelentette a Váradot és a Biharországotkiadó, a Bihar Megyei Tanács fenntartásában mindeddig működő Várad Kulturális Folyóirat – kezdte hétfő délelőtti sajtótájékoztatóját Szűcs László igazgató. A lapok decemberi, idei 12. számai szerdától már megvásárolhatók, és a világjárvány miatt mindeddig elhalasztott Holnap Fesztet és Könyvmaratont is megrendezik a hét végén – online, összevonva. (A Holnap Kulturális Egyesülettel közösen szervezett rendezvény részletes programját lásd külön cikkünkben.) Pénteken és szombaton egyebek mellett új köteteket mutatnak be, a szervezők által kiadott friss és régebbi könyveket online is meg lehet vásárolni, de személyesen is a Teleki utcai Illyés Gyula Könyvesbolt nekik fenntartott könyvsarkában szerdától, december 16-tól kezdődően karácsonyig.

Az intézkedést a szerkesztőség tagjai súlyos támadásnak tartják a kultúra ellen, ezért minden lehetőséget megragadnak a tiltakozásra ellene, és számítanak ebben a Nagyváradon, a megyében és máshol ugyancsak a kultúra területén dolgozók szolidaritására. Az indokokat illetően az igazgató tudatta még, hogy nem csupán a spórolási szándékra vezethető vissza, hiszen írásban letette, iktatta a megyei önkormányzatnál egy javaslatot arra, hogy maradjon meg az intézmény önállósága akkora költségvetéssel, mint amennyit megyei könyvtári részlegként szántak neki, és ő vállalja, hogy a többit előteremti, de még tárgyalni sem voltak hajlandók erről a döntéshozók.

Sokat elárul arról, miként viszonyulnak a megyei önkormányzat döntéshozói a kultúrához, hogy a legnagyobb múltú román kulturális lapot, az idén 155 esztendős Familiát is így elintézik – hangzott még el. Az igazgató kétségeit fejezte ki amiatt is, hogy miként alakul az EU-s finanszírozási projekt. Az ingatlant birtokló római katolikus egyház ugyanis a Váraddal kötött használati szerződést, és nem lehet tudni, biztosítottnak látja-e majd az eredeti cél elérését, ha a majdani várad-velencei kulturális központ a megyei könyvtár egyik intézménye lesz. – biharmegye.ro