Immár kilencedik alkalommal rendezi meg Réven november 19-én a Magyar Szórvány Napját a helyi református egyházközség elnöksége és presbitériuma, valamint a Pro Rév Egyesület, az RMDSZ-szervezet, az iskola magyar tagozata. Az idei év rendezvényén a Pro Rév Egyesület megalakulásának huszadik évfordulóját is megünneplik.

Rév és környéke egyházi és földrajzi szempontok alapján is Bihar megye keleti végváraként számontartott kistérség. A Királyhágó lábainál elhelyezkedő települések (Rév, Köröstopa, Báród, Vársonkolyos, Magyarkakucs, Barátka) magyar ajkú lakosainak elérését, megszólítását tűzte ki célul a rendezvény, felekezeti hovatartozástól függetlenül.

A találkozás, a lelki növekedés, a beszélgetés, a baráti kapcsolatok kialakítása, illetve erősítése a családok között, valamint a jövőtervezés reményében hívnak és várnak mindenkit a rendezvényre. A révi szórványvidéket célzó kulturális programjaik, a nemzeti öntudat ébrentartását célzó tevékenységeik mind hozzájárulnak ahhoz, hogy megőrizzék magyar származásukat, nyelvüket, identitásukat. „Figyelnünk kell egymásra, számon kell tartanunk minden magyart!” – írják a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményben.

Az esemény részletes programja a következő: november 19-én vasárnap 10.00-10.30 óra között fogadják a vendégeket a református imateremben, majd 10.30 órától ünnepi istentiszteletet tartanak a helyi református templomban. Az istentisztelet keretében köszöntők, a gyermekek és ifjak alkalmi szolgálata, Meleg Vilmos verses összeállítása hangzik el, majd ezt koszorúzás követi a Turulmadaras emlékműnél – áll a közleményben. – erdon.ro