Miután idén februárban befejeződött az egykori nagyváradi László király szabadkőműves páholy múlt század elején épült hajdani székházának 2018-ban kezdődött felújítása, az épületben az elmúlt hónapokban Románia első szabadkőműves múzeumát alakították ki. A létesítmény, mely A szabadkőművesség temploma nevet viseli, kedden nyílt meg.

A László Király Szabadkőműves-páholy székházát a hajdani Rulikowski (ma Armatei Române) úton 1902. február 2-án avatták fel a mozgalom világtól elzárt szokásai szerint. A görög és helyenként szecessziós stílusjegyeket magán viselő, klasszikus ízléssel megalkotott ingatlan 1901-ben épült Bálint Zoltán és Jámbor Lajos budapesti műépítészek, szabadkőművesek tervei szerint. Az épület belső tereit egykor úgy tervezték meg, „olyan beosztással, ami minden szempontból megfelel a szabadkőművesi munkák és ceremóniák gyakorlására.”

A most megnyitott múzeum kialakításánál a szakemberek tiszteletben tartották az eredeti szabadkőműves páholy szerkezetét. Így berendezésre került a szentély, az elveszett lépések csarnoka (előcsarnok), a beavatás terme és a páholymester irodája is. A berendezésben a Nagyváradi Városi Múzeum partnere volt az Országos Irattár és a Brukenthal Múzeum, valamint a Romániai Országos Szabadkőműves Nagypáholy is. Az állandó tárlat mellett a tervek szerint időszaki kiállításokat is rendeznek majd az intézményben. – denagy.hu