Az iszlám jogrendet alkalmazó saría bíróság mondta ki a két fiatalemberre a közpkort idéző ítéletet.

Két Tiktok-sztárt korbácsütésre ítéltek Nigériában, és arra kényszerítették őket, hogy takarítsák ki a bíróságot, miután a közösségi médiában kigúnyoltak egy kormányzót. Mubarak Isa Muhammedet és Muhammed Bulát az északi Kano állam kormányzójának, Abdullahi Gandujének a rágalmazásában találták bűnösnek. Az ügyvédjük azt mondta, nem támadják meg az ítéletet.

Nigériában egyre több közösségimédia-sztár kommentálja humorosan a társadalmi és politikai kérdéseket. Mubarak Isa Muhammadot és Muhammad Balát a múlt héten tartóztatták le, miután a TikTokon és a Facebookon közzétették a videójukat, amiben gúnyolták a kormányzót állítólagos földrablás, korrupció és munka közbeni alvás miatt.

Az ügyészség ügyvédje, Wada Ahmed Wada azt mondta, a férfiak megrágalmazták a kormányzót, és cselekedetük alkalmas volt a köznyugalom megzavarására. Bűnösnek vallották magukat, és enyhítést kértek, de a bíró elrendelte, hogy fejenként 20 korbácsütést kapjanak, fizessenek 10 ezer naira (109 lej) bírságot, és 30 napig takarítsák a bíróság helyiségeit. Arra is felszólították őket, hogy nyilvánosan kérjenek bocsánatot Ganduje úrtól a közösségi médiában. Az ügyvédjük, Bashir Yusuf azt mondta a BBC-nek, hogy nem támadják meg az ítéletet, mivel az elítéltek nem kerülnek börtönbe.

Kano állam Észak-Nigéria muszlim többségű régiójának kb. tucatnyi állama közül az egyik, itt a saría jogrendszert az ország világi törvényei mellett alkalmazzák. A saría bíróságokon csak muszlimok fölött ítélkezhetnek. – maszol.ro