Mától megkezdődik az oltási kampány második szakasza, amelyben a 65 év feletti személyeket, a krónikus betegségben szenvedőket, valamint a kulcsfontosságú ágazatokban dolgozók kaphatják meg a koronavírus elleni vakcinát – áll a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) közleményében.

A 65 év feletti személyek előjegyezhetik magukat az oltásra: a családorvoson keresztül; egyénileg; egy hozzátartozója felhasználói fiókján keresztül (egy fiókon keresztül 10 személy iratkozhat); telefonon keresztül a hívásközpont (call center) révén; az önkormányzat keretében működő szociális igazgatóságon keresztül. A 65 év alatti, krónikus betegségben szenvedők a családorvosaik segítségével jelentkezhetnek az oltásra. Ha nincsenek nyilvántartva a családorvosuknál, vagy nem tudják az orvost elérni, jelentkezhetnek már családorvoson keresztül; a hívásközponton keresztül; az önkormányzat keretében működő szociális igazgatóságon keresztül.

A kulcsfontosságú ágazatokban dolgozókat munkaadójuk regisztrálja a platformon, az alkalmazott azonban maga választhatja ki az oltás időpontját és a központot, ahova elmegy, hogy megkapja a vakcinát. Bihar megye számára a hívásközpont a 021-414-44-59 telefonszámon keresztül érhető el. A https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ címen elérhető platform a fenn nevezett kategóriákba tartozó személyek számára a mai nap folyamán válik elérhetővé.

Egyelőre Bihar megyében január 15-től a következő oltásközpontokat helyezik üzembe: Nagyváradon a Gyermekváros termében levőt, a Pelican kórházban működőt, Nagyszalontán, Élesden és Vaskohszikláson a városi kórházakban működőket, Érmihályfalván a margittai kórház kihelyezett osztályán kialakított központot. Ezeken kívül a megyében további 17 oltási központot jelöltek ki, amelyeket a későbbiekben helyeznek üzembe, a rendelkezésre álló oltóanyagok függvényében. – erdon.ro