Május 10-én elkezdődött és július 31-ig tart az általános mezőgazdasági összeírás Romániában. Az összeírást kérdezőbiztosok végzik, akik felkeresik a lakosságot és felveszik az adatokat, a termesztett növénykultúrákról, a mezőgazdasági gépparkról, de a háziállat állományt is lajstromba veszik.

A kérdezőbiztosok a megyei mezőgazdasági igazgatóság által felhatalmazott és a mezőgazdasági minisztérium által engedélyezett fényképes, sorozatszámmal és pecséttel ellátott igazolvánnyal és táblagéppel kell, hogy rendelkezzenek, és ezt kötelesek felmutatni. Nyomatékosan megkérünk mindenkit, hogy csak őket engedjék majd be, nehogy csalók áldozatai legyenek.

A kérdezőbiztosok a korábbi 10 évente általános mezőgazdasági összeírások gyakorlatától eltérően ezúttal elektronikus adatbevitelt végeznek majd, azaz táblagépekbe írják a szükséges információkat, majd a felmérés végén a gazdaság tulajdonosa is digitálisan írja ezt alá. Az összeírás eredményét a statisztikai hivatal dolgozza fel. Akit nem találnak otthon, azt telefonon felhívják, majd személyesen is felkeresik. Az összeírás július 31-én lezárul.