Vállalkozói inkubátorházzá alakítja át a nagyváradi önkormányzat az egykori idegszanatórium mára használaton kívüli épületét, az erre vonatkozó kivitelezési szerződést november 16-án írták alá. Az új inkubátorházban azok a kezdő vállalkozások kaphatnak helyet, amelyek olyan kreatív iparágakban dolgoznak, mint az építészet, dizájn, divat, számítástechnika. Az új vállalkozásfejlesztési központ azokat a pályakezdőket kívánja segíteni, akik még nem rendelkeznek saját irodával vagy műhellyel, iroda-felszereléssel, illetve megfelelő szaktanácsadás igénybevételére sincs anyagi lehetőségük.

A tervek szerint az épület alagsorában – a festéstől a fémmegmunkálásig hat műhelyt alakítanak majd ki, a földszinten 15 irodát rendeznek be, míg az első emeleten egy nyitott, úgynevezett open-space teret hoznak létre, 30 munkahellyel. Ezek mellett a 2.200 négyzetméteres ingatlanban rendezvény- és oktatótermek, étkező, raktár és mellékhelyiségek is helyet kapnak majd.

A teljes inkubátorházat nem csak irodabútorzattal, de – a 3D nyomtatóktól az AutoCAD tervezőszoftvereken át a széles internetig – a legmodernebb felszerelésekkel és berendezésekkel is ellátják. A munkálatok november végén kezdődnek el, a kivitelezési időszak 18 hónap. A beruházást európai uniós alapokból finanszírozzák, melynek értéke meghaladja a 11,9 millió lej, áfa nélkül. – denagy.hu