Az országos közút kezelő társaság (CNAIR) április 28-án ismét felfüggesztette az Észak-erdélyi Autópálya Berettyószéplak és Bisztraterebes közötti szakaszára kiírt tendert, ugyanakkor május 5-ig meghosszabbította a Vaskapu (Szilágy megye) – Zilah – Szilágynagyfalu közötti autópálya szakasz megépítésére vonatkozó tender pályázati időszakát.

Az economedia.ro portál számolt be az esetről, mely azt írja, hogy a két szakasz összesen 67 kilométer hosszú és mintegy 10 milliárd lejbe kerül, és mindkét szakaszon nehéz műszaki megoldásokat kell kivitelezni. A Bihar megyei szakaszon egy 1,6 kilométeres viaduktot kell építeni egy vízgyűjtő területen, a Szilágy megyei szakaszon pedig alagutat kell fúrni a Meszes-hegyen keresztül.

Az economedia arra is felhívja a figyelmet, hogy a Bihar megyei 26 kilométeres szakasz közbeszerzési eljárását úgy hirdették meg idén januárban, hogy nem törölték az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerből (SEAP) az előző, 2020-ban kiírt licitet, így egyszerre két érvényes pályázati kiírás is futott ugyanarra a projektre. A portál emlékeztet arra, hogy folyamatban van a Bihar és Bisztraterebes közötti 29 kilométeres szakasz közbeszerzési eljárása, ennek a szakasznak a megépítésére öt ajánlat érkezett, a pályázatok elbírálása most zajlik. – erdon.ro