A kormány csütörtöki ülésén – az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) javaslatára újabb harminc nappal meghosszabbította a koronavírus-járvány elleni védekezésül elrendelt veszélyhelyzetet – jelentette be Florin Cîţu miniszterelnök a kormányülést követően. Az intézkedés július 12-től, hétfőn lép hatályba.

A legfontosabb változás az, hogy ezentúl három hónap helyett Romániában is hat hónapig minősülnek védettnek azok, akik kigyógyultak a koronavírus-fertőzésből. A kormány ezzel kapcsolatos döntését ismertető Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár szerint a változással Bukarest is igazodik az európai gyakorlathoz, és a Románia által is bevezetett uniós digitális Covid-igazolvány, az úgynevezett „zöld útlevél” által elismert védettségi időszakhoz.

A hatóságok szerint nem az a kérdés, hogy eléri-e Romániát a Nyugaton már megkezdődött negyedik hullám, hanem az, hogy mikor, és mennyire lesznek súlyosak a következményei. Az államtitkár hangsúlyozta: az oltás az egyedüli biztos ellenszere annak, hogy egy esetleges fertőzés súlyos megbetegedést, vagy éppenséggel halált okozzon. – Agerpres / MTI