Az RCS-RDS vállalat által adományozott hetvenezer euróból vásárolt a váradi önkormányzat egy PCR tesztgépet a váradi megyei kórháznak, hogy ezzel is növeljék a városban a tesztelési kapacitást, továbbá kérésre a váradi vállalatok dolgozóit is letesztelik.

Ilie Bolojan, nagyváradi polgármester elmondta, hogy az új berendezés, melyet a váradi szülészet udvarán berendezett laboratóriumban helyeztek el, az ott már működő második PCR berendezés mellé, sorozatomként tizenhat mintát tud elemezni. A polgármester kifejtette: ez azt jelenti, hogy normál körülmények között a harmadik gép naponta 128 tesztet tud elvégezni. Ezzel párhuzamosan a városi kórházban működő PCR berendezés kapacitását sorozatonként negyvenről ötvenkettőre növelték. A második berendezés 48 tesztet képes elvégezni sorozatonként, egy sorozat teszt elvégzése négy órát vesz igénybe tehát naponta egy géppel négy sorozatnyi biológiai mintát lehet elemezni. Összesítve tehát a három tesztgép egy nap alatt összesen 500 – 660 mintát tud elemezni. Annak érdekében, hogy a kórházak működőképesek maradjanak, továbbá az egészségügyi dolgozók védelme érdekében a váradi kórházakba beutalt összes beteget letesztelik. Ezt követően a polgármester megjegyezte, hogy egyre csökken a karanténba zárt emberek száma, ezért egyre több tesztet tudnak elvégezni azon kívül is, mint amennyit az érvényben lévő eljárás megkövetel.

A polgármester bejelentette azt is, hogy a Váradon működő ipari létesítmények működésének fenntartása érekében, a vállalatok kérésére a város fizetség fejében tesztelni fogja ezeknek a gyáraknak a dolgozóit. Erről pénteki ülésén fog szavazni a nagyváradi helyi tanács, mondta az elöljáró Az elképzelések szerint egy teszt ára kétszáz lej lesz. Azokat a dolgozókat, akiknek pozitív lesz a teszteredményük, elkülönítik, így a többi, negatív eredményt mutató munkavállalónak nem kell elővigyázatosságból tizennégy napra karanténba vonulnia, hanem folytathatják a munkát, fejtette ki Bolojan hozzátéve, hogy ezeket a teszteket a három berendezés kapacitásának függvényében végzik el, de prioritást élveznek az epidemiológiai szempontból elsődlegesen tesztelés elvégzésére javasolt esetek. – erdon.ro