Az 1848-as magyar szabadságharc hőseinek emléke előtt tisztelegtek visszatekintéssel és ünnepi műsorokkal Székelyhídon, a Szabó Ódzsa Városi Színházban. Az ünnepségre idén is több százan ellátogattak, arra az ünnepségre amelyet Székelyhíd életében az elmúlt évek alatt eddig csak a világjárvány miatt nem lehetet megszervezni.

A megemlékezést Béres Csaba székelyhíd polgármester ünnepi beszéde nyitotta meg. A polgármestert követően Rákosi Jenő székelyhídi református lelkipásztora a bibliaolvasó kalauz március 15-re kijelölt ószövetségi ige egy részletét olvasta fel az ünneplő gyülekezet számára.

A megemlékezés a beszédeket követően kulturális programok kavalkádjával folytatódott, amelyet a helyi kultúrcsoportok és tanulók előadásai biztosítottak. Az előadások során megtekinthető volt a 0.C Step by Step osztály tanulóinak ünnepi műsora. A Tini Dance Center kis és nagy táncosainak erre az alkalomra összeállított koreográfiái. A megemlékezésre a Búzavirág népdalkör és a Zajgó néptánccsoport egy közös előadással készült, mely énekek, versek és táncok sorát foglalta magába. A székelyhídi Férfikórus is tiszteletét tette az alkalomhoz illő énekekkel.

A műsor a színpadi produkciókat követően a színház épülete előtt folytatódott, ahol a nemrégiben megalakult Székelyhídi Fúvószenekar zenei előadása volt megtekinthető, majd a zenei kíséretükben sor került a koszorúzásra a Petőfi emléktáblánál, és végül a Himnusz közös eléneklésével hajtottak fejet az egybegyűltek hősi halált halt őseink előtt. Az ünnepséget követően a Vándormozi előadásában a 48-as forradalom történetét feldolgozó  Most vagy soha! című filmet tekinthette meg a nagyközönség a színházban. – erhangja.ro