A Bukarest Pride felvonulást szervező Accept Egyesület ügyvezető igazgatója megtámadja a bíróságon azt a 7000 lejes bírságot, amelyet a koronavírus-járvány miatt megszabott 500 fős létszámkorlát túllépése miatt rótt ki rá a csendőrség.

Teodora Ion-Rotaru az egyesület Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben azt írja, mivel az Accept Egyesület az ő kezdeményezésére szervezte meg az LMBT-közösség szombati felvonulását, a bírságot az ő nevére állították ki. Hozzáteszi, tudatosan lépték túl az 500 fős létszámkorlátot, mert úgy vélik, a tüntetésekre vonatkozó korlátozások alkotmányellenesek és nem arányosak a jelenlegi járványhelyzettel.

„A gyülekezéshez való jog nem alacsonyabb rendű a lelkiismereti és a vallásszabadsághoz való jognál, sem a polgárok kulturális tevékenységeken való részvételéhez való jogánál. Azért vonultunk utcára, hogy megvédjük a gyülekezéshez való jogot, a szabad véleménynyilvánításhoz való jogot, és vállaltuk a következményeket” – áll a bejegyzésben.

Az ügyvezető igazgató hozzáteszi, meg fogja támadni a bíróságon mind a kiszabott bírságot, mind a kormány által elrendelt korlátozó intézkedéseket.

Szombat este több ezer személy részvételével tartották meg a fővárosban az LMBT-közösség felvonulását, a Bukarest Pride-ot. Utólag a csendőrség közölte, 7000 lejes bírságot róttak ki a szervezőkre a 500 fős létszámkorlát túllépése miatt.  – Agerpres/Maszol