A közösségi médiafelületeken több kép és videó is napvilágot látott a kabuli reptérnél táborozó ezrekről. A felvételeken több száz afgán várakozott a repülőtér melletti vizesárokban, néhányan derékig vízben állva. Másfél héttel Kabul tálib megszállását követően az Afganisztánból való katonai kimenekítés lehetősége már csak néhány napig áll fenn.

Joe Biden amerikai elnök kitart amellett a terv mellett, hogy az amerikai csapatok kivonását augusztus 31-re befejezik, ettől nem tántorították őt el az európai szövetségesek kérései, hogy biztosítson több időt a kabuli repülőtérről zajló evakuációra. Ha az amerikai csapatok elhagyják a kabuli repülőteret, az Afganisztánt irányító tálib vezetés uralma alatt a légikikötő biztonságát már nem lehet tovább garantálni a későbbi kimenekítések érdekében – emlékeztet jelentésében a német hírügynökség.

A kabuli német nagykövetség által szerdára virradó éjjel küldött levél szerint Németország még további evakuációs repülőjáratokat tervez küldeni Afganisztánba a német hadsereggel, a Bundeswehrrel karöltve, valamint más, baráti államokkal együttműködésben. – MTI