A koszovói szerb kisebbségi önkormányzatok közösségének megalakítását sürgette Miroslav Lajcak, az Európai Unió Szerbia és Koszovó közötti párbeszédért felelős különmegbízottja szerdán Pristinában – közölte internetes oldalán a Koha Ditore című pristinai napilap. A szerb fél nagyon fontosnak tartja a kisebbségi önkormányzatok megalakítását, ezzel érezné ugyanis biztosítva a Koszovóban élő százezres szerb kisebbség autonómiáját és jogainak a védelmét.

A koszovói fél azonban vonakodik, mert – ahogy Albin Kurti miniszterelnök fogalmazott – Koszovónak nincs szüksége olyan tömbökre, amelyek Belgrád befolyása alatt állnak. A 2013-ban, brüsszeli közvetítéssel megkezdődött párbeszéd mindkét ország európai integrációjának a kulcsa, ennek ellenére kilenc év alatt alig sikerült előrelépést elérni.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, Belgrád azonban ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet. Koszovót a világ mintegy száz országa ismeri el független államként, de Oroszország, Kína és India, valamint öt, európai uniós tagország – Spanyolország, Szlovákia, Ciprus, Görögország és Románia -szerint sem önálló államról van szó. – maszol.ro