Újabb intézkedéseket jelentett be hétfő esti sajtónyilakozatában a belügyminiszter. Marcel Vela a 10-es számú katonai rendeletet ismertette.

 A 65 év fölötti személyek munkavégzés, mezőgazdasági tevékenység vagy halaszthatatlan orvosi kezelés céljából bármikor elhagyhatják otthonaikat, lakhelyelhagyási nyilatkozat birtokában. Az előírás hétfő estétől lépett hatályba. A 65 év fölötti személyek naponta 7-11, illetve 19-22 között elhagyhatják a lakhelyüket bevásárlás, gyógyszervásárlás, orvosi kezelés, kiskorú gondozása, más idősek ellátása céljából, a már megszokott lakhelyelhagyási nyilatkozat birtokában. A kereskedelmi egységeknek úgy kell megszervezniük tevékenységüket, hogy a két említett időintervallumban előnyt biztosítsanak az időseknek a kiszolgálásban. A postások a címzett postaládájába helyezik a küldeményeket, ez alól csak a bírósági eljárásokkal kapcsolatos dokumentumok képeznek kivételt. Újabb 14 nappal meghosszabbítják április 28-tól (keddtől) a Románia és Spanyolország közötti nemzetközi repülőjáratok felfüggesztését. Újabb 13 nappal, május 2-től május 14-ig meghosszabbítják a Románia, illetve Ausztria, Belgium, Svájc, Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Hollandia, Törökország és Irán közötti nemzetközi repülőjáratok felfüggesztését.  Újabb 12 nappal, május 3-től május 14-ig meghosszabbítják a Románia és Olaszország közötti nemzetközi repülőjáratok felfüggesztését. Újabb 10 nappal, május 5-től május 14-ig meghosszabbítják a Románia, illetve Németország és Franciaország közötti nemzetközi repülőjáratok felfüggesztését.

Fokozatosan lazítják a korlátozásokat május 15-e után – közölte sajtónyilatkozatában a belügyminiszter. “Május 15-e után fokozatosan lazítunk a korlátozásokon, e dátum után még felelősebbeknek kell lennünk a szabályok betartása terén” – fogalmazott Marcel Vela. A tárcavezető rámutatott, közeledik május elseje, és szép időt jósolnak ugyan erre a napra, de meg kell vizsgálni a prioritásokat, az embereknek tudatosítaniuk kell, hogy az egészség és szeretteink védelme mindennél fontosabb. “Biztosítom önöket, hogy a belügyminisztérium és partnerstruktúrái nem fognak lazítani ebben az időszakban. Meggyőződésem, hogy önök az elkövetkezőkben is felelősségről, szolidaritásról és hazafiságról tesznek tanúbizonyságot” – fogalmazott. A miniszter azt mondta, “lassan-lassan visszatérnek a dolgok a normális kerékvágásba”. – Digi24