Amikor egy héttel ezelőtt bejelentették a tanévkezdési forgatókönyveket, még abban reménykedett a tanügyminiszter, hogy mindenhol személyes jelenléttel kezdődhet meg hétfőn, szeptember 13-án a tanítás.

Az Edupedu tanügyi portál és a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kara által elindított COVID-19 – Romanian Economic Impact Monitor (COVID-19 – RoEIM) nevű projektjének közös elemzéséből kiderül: már van olyan 9 település az országban, ahol a fertőzési ráta meghaladta a 6 ezreléket, ami azt jelenti, hogy ha a helyzet nem változik, csak az óvodák és bölcsődék nyitnak meg, az iskolák nem.

A BBTE szakértői interaktív térképen összegezték a települések fertőzési rátáit, az elemzés a szeptember 6-ai adatokat vette alapul. Arad megyében két településen (Dézna és Ignafalva), Dolj megyében Bechet településen, Szatmár megyében öt településen (Batarcs, Komorzán, Kisgérce, Turc és Tarsolc), Szilágy megyében pedig Semesnyén haladta meg a fertőzési ráta a 6 ezreléket, ami az egy héttel ezelőtt ismertetett szabályok szerint azt jelenti, hogy nem kezdődhet személyes jelenléttel a tanítás, a gyermekeket csak az óvodák és a bölcsődék fogadhatják.

Természetesen ezek még nem jelentenek végleges döntéseket, a hétfői tanévkezdést az ennél frissebb fertőzési ráták fogják befolyásolni. – Edupedu/Maszol