Valeriu Gheorghiţă, a koronavírus elleni oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) elnöke csütörtökön bejelentette, hogy a jelenleg Romániában engedélyezett valamennyi oltóanyag esetében az eddigi hat hónapról négy hónapra csökkentették az időtartamot, amelynek elteltével az emlékeztető adag felvehető.

Több európai ország is így döntött, három, vagy négy hónapra csökkentette az időtartamot. A tudományos adatok ugyanis azt mutatják, hogy az omikron-változat elleni védelem a teljeskörű beoltottságot követő negyedik hónap után jelentősen csökkenni kezd – érvelt Gheorghiţă a Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatón. „A módosítás január 17-étől érvényes. Hétfőtől tehát minden olyan személy, aki esetében eltelt négy hónap a vakcina második adagjának felvétele óta, jelentkezhet az emlékeztető adag beadására. Ez minden 12 év fölötti személyre érvényes” – mondta.

A katonaorvos azt tanácsolta a veszélyeztetett kategóriákba tartozóknak és a krónikus betegségben szenvedőknek, hogy oltassák be magukat az emlékeztető adaggal, mivel a rendelkezésre álló adatok azt mutatják, hogy ezzel nagyobb fokú védelemre tesznek szert a betegség súlyos, kórházi kezelést igénylő, vagy elhalálozáshoz vezető formáival szemben. -Agerpres