A Nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum már tíz éve kínál gazdasági képzést középiskolai diákok számára. Ősztől kibővítik kínálatukat, és Bihar megyében egyedüliként indítanak üzletkötői képesítést biztosító szakot. Ez líceumi végzettséget kínál, érettségi előtt pedig szakvizsgát lehet tenni. Ennek eredményeként szakképzett üzletkötő lesz, aki sikeresen vizsgázik. Az üzletkötői oklevél az érettségitől függetlenül is megszerezhető.

Az iskola vezetősége a munkaerő piaci elvárásoknak megfelelően bővíti a továbbtanulási kínálatot. Ennek köszönhető, hogy a gazdasági szakon belül három, különböző szakképzést is kínálhat az iskola, hiszen mindegyik akkreditált, vagy működési engedéllyel rendelkezik az egyetem előtti oktatás minőségét felügyelő ügynökség (ARACIP) értékelése alapján. Szeptembertől a már jól ismert és sikeresen működő gazdasági technikusi szak mellett üzletkötő-ügyintéző szakra is iratkozhatnak a kilencedikes líceumi osztályba készülő diákok. Nem véletlen ezen munkakör felé való nyitás, ugyanis az iskolával partneri kapcsolatban álló vállalkozások jelezték, hogy szükség van ilyen képzettséggel rendelkező szakemberekre a Bihar megyei munkaerőpiacon.

Ennek szükségességét alátámasztja az a tény, hogy a megyében egyre több a román-magyar vegyestulajdonú cég vagy az olyan vállalkozás, amelynek üzleti kapcsolatai átnyúlnak Magyarországra is. Ezeknek a cégeknek szükségük van olyan szakemberekre, akik mindkét nyelvet beszélik, és gazdasági képesítéssel is rendelkeznek. A gazdasági szakon 24 hely áll majd rendelkezésre a 2021–2022-es tanévben: 12 hely az üzletkötői technikusi szakon és 12 hely gazdasági technikusi szakon. Mindkét szakra az országos felmérő vizsgán utáni számítógépes elosztással lehet bejutni. – erdon.ro