Az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület (EFANE), partnerségben a Nagyváradi Fotográfusok Tavirózsa klubjával kéthetes intenzív technikai és fotóművészeti tanfolyamot szervez (B/ 2020 csoport) magyar nyelven Nagyváradon, magyar nyelven beszélők számára. A fotótanfolyamot Tóth István AFIAP nagyváradi fotóművész, az EFANE elnöke tartja, aki több mint négy évtizede vezeti a nagy hírnévnek örvendő Photo Art Academy keretében szervezett fotótanfolyamokat.

Az online előadásokat 2021. február 15-től kezdődően munkanapokon tartják 17:00–19:30 (RO) óra, 16:00–18:30 (HU) óra között, illetve szombaton 10:00–13:00 (RO) óra között. A tanfolyam keretén belül a résztvevők előadást hallhatnak a fotográfia történetéről, az analóg és digitális fényképezőgépekről. A fotótanfolyam keretén belül elsajátíthatják a mobiltelefonokkal készített képek technikai rejtelmeit is. Mindezeket a gyakorlatban is megismerhetik majd a Vármúzeum öt bemutatótermében található Tóth István Technikai és Fotóművészeti Gyűjtemény keretein belül (Románia egyetlen Fotómúzeumában), illetve online. Miután elsajátították a fotókompozíció írott és íratlan szabályait, valamint a fotóművészet műfajait, közös fotókiránduláson vesznek részt Nagyvárad történelmi központjában.

A tanfolyam résztvevői érdekes előadást hallgathatnak a fekete-fehér és a színes negatív és pozitív eljárásról, illetve a diapozitívekről és a diaporámáról. Számos előadás hangzik majd el a kép- és színkompozícióról, illetve a fotóművészet műfajairól is. Különlegességnek számít, hogy minden résztvevő saját szemével győződhet meg az egyesület analóg laboratóriumában a fekete-fehér fényképek kidolgozásának módjáról. Az elméleti (rácsos teszt) és gyakorlati (kiállított fotográfiák) alapján minden résztvevő megkapja a tanfolyam elvégzését igazoló oklevelet, melyet a záróünnepségen vehetnek át. A tanfolyam befejeztével minden végzősnek lehetősége lesz arra, hogy hivatalosan is beiratkozzon az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesületbe.

A legsikeresebb alkotásokat egy közös kiállításon mutatják be, melynek ünnepélyes megnyitója egyben a tanfolyam záróünnepsége is lesz, 2021. február 26-án, 18 órakor a Ștefan Vilidár István Stúdiógalériában, a középkori vár Fejedelmi Palotájában. A tanfolyamon három helyet biztosítanak a hátrányos helyzetűek számára, akik ingyenesen vehetnek részt a kurzuson, kérvény és igazoló dokumentumok alapján (a beiratkozott hallgatók számával arányosan). Feliratkozás a helyek függvényében és bővebb információ személyesen Tóth István AFIAP fotóművésztől kapható az eurofotoart@gmail.com címen, illetve a 0040/0741212-111 telefonszámon. A feliratkozáshoz szükséges nyomtatványokat le lehet tölteni a https://www. eurofotoart.com/efa-courses portálról is. – erdon.ro