Emmanuel Macron francia elnök interjút adott a Le Parisiennek. amiben úgy fogalmazott: „Nem fogom börtönbe küldeni az oltatlanokat” de „azt kell mondanunk nekik, hogy január 15-től nem mehettek étterembe, nem mehettek kávézni, nem mehettek színházba, nem mehettek moziba”. „Tényleg a végletekig ki akarok szúrni velük” – mondta Macron, akinek szóhasználatán megütközött az ellenzék. Bruno Retailleau, a jobboldali republikánusok vezetője az AFP-nek azt mondta, „semmilyen egészségügyi vészhelyzet nem indokolja az ilyen szavakat”.

Szerinte Macron bár azt mondta, „megtanulta szeretni a franciákat, valójában megvetni szereti őket”. A szélsőjobboldali Marine le Pen Twitteren pedig úgy fogalmazott, „egy elnök nem mondhat ilyet, Emmanuel Macron nem méltó a hivatalához”. Jean-Luc Melenchon baloldali politikus is „megdöbbentő vallomásnak” nevezte Macron megjegyzéseit, szerinte „világos, hogy az oltási igazolvány kollektív büntetés az egyéni szabadság ellen”. Nem sokkal korábban Jean Castex francia miniszterelnök a nemzetgyűlésben elítélte, hogy több képviselő is halálos fenyegetést kapott amiatt a törvénytervezet miatt, ami szerint a koronavírus elleni védettségi igazolás január 15-én oltási igazolássá alakul át.

A törvénytervezet szerint csak azok mehetnek nyilvános helyekre: éttermek, kávézók és ezek teraszai, vonatok és távolsági buszok, a sportlétesítmények, a kórházak, múzeumok, mozik, színházak, koncerttermek, az oltatlanok pedig nem vehetik igénybe ezeket. A gyorsan terjedő omikron-variáns miatt a francia kormány ezzel azt akarja elérni, hogy az a körülbelül ötmillió ember is adassa be a koronavírus elleni vakcinát, aki eddig még nem kérte. Az EU-n belül Franciaországban az egyik legmagasabb az oltási arány, a felnőtt lakosság több mint 90 százaléka kétszeresen beoltott. – maszol.ro