Csütörtök délután egy zártkörű rendezvény keretében a megyeháza dísztermében letette hivatali esküjét Dumitru Tiplea prefektus, és két helyettese, Daniel Palaghianu, valamint Botházy Nándor. Mint ismert, Dumitru Tiplea eddig is a kormány területi képviselője volt, őt a héten Florin Chitu miniszterelnök először leváltotta, majd kinevezte. Erre a kissé furcsa lépésre azért volt szükség, mert nemrég úgy módosult a közigazgatási kódex, hogy megváltozott a prefektusok jogállása. Daniel Palaghianu és Botházy Nándor viszont újoncnak számítanak az alprefektusi tisztségben.

A videókonferencia formájában zajlott ünnepségen Bukarestből bejelentkeztek Dan Barna és Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettesek, illetve Lucian Nicolae Bode belügyminiszter. Az RMDSZ-elnöke felidézte, hogy változott a vonatkozó törvény. Hangsúlyozta: mindenkinek a közös érdeke, hogy sikeresek legyenek a most kinevezett prefektusok és alprefektusok, és erre megvan minden esély, hiszen szakmailag erre predesztináltak. Ugyanakkor a bizalom fontosságát is kiemelte, mint fogalmazott, csak így lehet a közjót szolgálni. Ezután a megyék ábécésorrendjében haladva a kinevezettek letették a hivatali esküjüket.

Botházy Nándor 38 éves jogász, 2005 óta dolgozik a helyi közigazgatásban, legutóbb a Bihar Megyei Lakossági Nyilvántartó Hivatal aligazgatójaként tevékenykedett. A nagyváradi állami egyetem jogi karának befejezése után közigazgatási mesterszakon szerzett diplomát. 2005 óta tagja az RMDSZ-nek. 2010–2012 között a Szövetség országos szabályzatfelügyelő bizottságának tagja, 2012–2017 között Bihar megyei ügyvezető alelnöke, majd 2017–2019 között a nagyváradi városi szervezet ügyvezető elnöke volt. – erdon.ro