A Palesztin Nemzeti Hatóság (PH) egészségügyi minisztériumának beszámolója szerint a nyolcvanéves Amr Aszaádot hajnalban izraeli katonák megpróbálták őrizetbe venni a Rámalláh melletti Dzsildzsíliában, amikor az erőszakba fulladó letartóztatás során szívinfarktust kapott és életét vesztette.

Aszaád késő éjjel tért haza otthonába, ahol az izraeli katonák feltartóztatták, megkötözték kezét, és megütötték, s ez szívrohamhoz vezetett. Az idős férfit először a helyi rendelőbe, majd onnan a rámalláhi Palesztinai Egészségügyi Központba szállították, ahol a minisztérium közleménye szerint megállapították halálát. Az izraeli hadsereg szóvivője egyelőre nem kommentálta az incidenst, de a hadsereg kommandósai számos alkalommal hajtanak végre éjszakai letartóztatásokat, gyakran több tucat palesztint fognak el terrortevékenységben történt részvétel gyanúja miatt.

Az elmúlt hónapban nőtt a feszültség Izrael és a palesztinok között Ciszjordániában és a Gázai övezetben, a támadásokban eddig két izraeli civil vesztette életét, és többen megsebesültek – emlékeztetett a Times of Israel hírportál.