A NATO-ba tömörült szövetségesek Ukrajnának nyújtott támogatásával és az élvonalbeli katonai felszerelések biztosításával Ukrajna jelentős ellenállást fog tudni tanúsítani az orosz támadásokkal szemben, és meg tudja állítani az agresszort – jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök a NATO brüsszeli székházában csütörtökön.

Az MTI beszámolója szerint a Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral közösen tartott sajtótájékoztatóján a lengyel elnök elismerését fejezte azon tagállamoknak, amelyek lőszerekkel látják el a megtámadott országot, és reményét fejezte ki, hogy a szükséges eszközök mihamarabbi biztosítása segíteni fogja Ukrajna védelmi felkészültségét, elrettentve ezzel Oroszországot a további támadási kísérletektől.

„Mivel tudjuk, milyen orosz megszállás alatt élni, a kezdetektől abban reménykedünk, hogy az orosz imperializmust meg lehet állítani. Abban, hogy Oroszország nem akar többé elvenni földeket másik országoktól, megfosztani más országokat a szabadságuktól, vagy erőt alkalmazni velük szemben, hogy rabszolga módjára szolgálják” – fogalmazott.

Lengyelország, ahogy NATO-tagságának elmúlt huszonöt évében, továbbra is hozzájárul a szövetség céljainak megvalósításához, illetve nemcsak számít a szövetségesek védelmére, hanem mindent meg is ad a többi tagország békéjének és biztonságának szavatolásához – tette hozzá a lengyel elnök.

Arra emlékezve, hogy Lengyelország 25 évvel ezelőtt csatlakozott a szövetséghez, Jens Stoltenberg azt mondta: az ország jelentősen hozzájárul a transzatlanti térség békéjéhez és biztonságához, valamint a szabadság és a demokrácia eszményének megerősítéséhez.