Megnövelt költségvetéssel, 3,9 milliárd eurós pályázati kerettel hirdette meg a 2022-es Erasmus+ programot szerdán az Európai Bizottság. Az Erasmus+ program teljes költségvetése a 2021-2027-es időszakra 26,2 milliárd euró. A szerdán közzétett pályázati felhívásokban olvasható főbb újdonságok között nagyszabású projektek szerepelnek: csereprogramok létrehozása más kontinensen is, lehetőség biztosítása Európa körbeutazására a 18 évesek számára, szorosabb kapcsolatok kialakítása az EU és az iskolák között.

Az oktatás, képzés, ifjúság és sport területén tevékenykedő bármely köz- vagy magánszervezet pályázhat az Erasmus+ nemzeti irodák segítségével, amelyek az Európai Unió valamennyi tagállamában, valamint az Európai Oktatási és Kulturális Végrehajtó Ügynökségeknél találhatóak. Mariya Gabriel innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős biztos szerint „valamennyi résztvevő úgy véli, hogy a program olyan életre szóló élményt jelent, amely meghatározza személyes és szakmai életüket, emellett emlékeztet, hogy mit is jelent az Európai Unióban élni. 2022-ben az ifjúság európai évét fogjuk ünnepelni, amiben az Erasmus+ központi szerepet fog játszani.”

A program alapelve továbbra is a befogadás és lehetőségnyújtás arra, hogy minél több ember tanuljon, és vegyen részt nemzetközi projektekben. Céljuk az, hogy minél több olyan embert szólítsanak meg, akik kevesebb lehetőséggel rendelkeznek. – maszol.ro