A Romgaz állami gázkitermelő vállalat képviselői kedden írták alá az ExxonMobil amerikai vállalattal utóbbi Neptun Deep földgázmezőben birtokolt 50 százalékos részesedésének megvásárlásáról szóló szerződést.

A ceremónián a román kormányfő rámutatott, az adásvétel lezárásával megnyílik a lehetősége annak, hogy a Romgaz az OMV Petrommal közösen legkésőbb 2026-ban elkezdhesse a földgáz kitermelését a Neptun Deep gázmezőből. Ez fontos lépés az ország energetikai függetlenségének biztosítása felé – hangsúlyozta Ciucă, hozzátéve, hogy a felszínre hozható földgáz fedezné az ország gázfogyasztását, sőt a becslések szerint más országoknak is juttathat belőle Románia.

A kormányfő arra kérte a Romgaz és az OMV Petrom képviselőit, mielőbb kezdjék meg a beruházásokat, hogy legalább 2026 végén kezdődjön el a gázkitermelés.

A Victoria-palotában tartott ceremónián részt vett Virgil Popescu energiaügyi miniszter és az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője, David Muniz is.

A kormány közleménye értelmében az adásvételi szerződést március 22-én a Romgaz igazgatótanácsa, majd április 28-án a vállalat részvényesi közgyűlése is jóváhagyta. E szerint a román vállalat 1,06 milliárd dollárért vásárolja meg a kitermelési jogokat. – Agerpres