Klaus Iohannis államfő csütörtök délután folyamán a miniszterelnökkel és járványügyi illetékesekkel tanácskozott az elnöki hivatalban. A megbeszélések után sajtónyilatkozatában a járványvédelmi intézkedések feloldásának őszig tartó menetrendjét ismertette. Közölte, hogy a lazítások első szakasza már ezen a hétvégén, május 15-én elkezdődik. E szerint szombattól már nem kötelező a szabadtéri maszkviselés, néhány kivétellel: piacokon, vásárokban, a tömegközlekedési járművek megállóiban továbbra is használni kell a szájat és orrot eltakaró védőeszközt. Klaus Iohannis hangsúlyozta, hogy zárt terekben a maszkviselés továbbra is kötelező marad.

Szintén szombattól eltörlik az éjszakai kijárási tilalmat, vagyis a polgárok 22 óra után is korlátozások nélkül elhagyhatják az otthonukat. Ez maga után vonja azt is, hogy az üzletek korlátlan ideig tarthatnak nyitva – sorolta a lazító intézkedéseket Klaus Iohannis. Ugyancsak május 15-től a szabadtéri sportrendezvények lelátóira beengedik a nézőket, a kapacitás 25 százalékáig. Fogadhatnak nézőket a fedett sportcsarnokok is, de az államfő azt nem részletezte, hogy mekkora nézőkorláttal. Csak annyit jegyzett meg, hogy a nézőszám növelhető, ha a lelátókon csak olyan személyek ülnek, akik megkapták az oltást.

Az enyhítések második szakasza június elsején kezdődik. E dátumról legtöbb 70 személy részvételével engedélyezett a szabadtéri esküvők, keresztelők és más családi rendezvények megtartása. Beltéri rendezvények esetében legtöbb 50 személy részvétele engedélyezett. Ha azonban a szervezők szavatolják, hogy valamennyi résztvevő be van oltva, akkor nincs létszámkorlát. Az államfő közlése szerint a létszám felső korlátját július 1-jétől, majd augusztus 1-jétől tovább növelik. – Digi24/Maszol