A Gizella malomként ismert épület avató ünnepségét tartották szombaton Érmihályfalván, amely mostantól kulturális központként működik.

A Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős Minisztérium támogatásával felújított, 1911-ben épült, korábban gazdasági funkciót is betöltő épület az utóbbi évtizedekben leromlott állapotban került. A polgármesteri hivatal közel egy évtizede kezdeményezte a renoválását azzal a céllal, hogy ezt az emblematikus ingatlant úgy sikerüljön megmenteni a pusztulástól, hogy az a helyi gazdag kulturális életnek biztosítson méltó helyszínt.

Az ünnepségen Cseke Attila RMDSZ-es fejlesztési miniszter a következőkre hívta fel a figyelmet: a terv megvalósult, és nem csak az épületet újították fel, közel 6,1 millió lejből, hanem azt modern felszereléssel is ellátták. „Érmihályfalva mostoha körülmények között is elismerésre méltó kulturális eredményeket tudott felmutatni, a helyi önkormányzat és a minisztérium összefogása pedig egy új, modern kulturális infrastruktúrát teremtett a városnak, az egész térségnek”, fogalmazott a tárcavezető. Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő kijelentette: bízik a mihályfalviakban, hogy ezt a központot meg tudják majd tölteni élettel, és igazolni fogják, hogy nem csak az ünnepekor képesek összefogni, hanem a kihívások és nehézségek időszakában is.

Karsai Attila ideiglenes polgármester azt mondta, hogy egy rég várt pillanatként éli meg a központ avatását, mely beruházás sokszor került mellékvágányra, de a csapatmunka eredményes volt. Szerinte Érmihályfalva kulturális körei sajátjukként fognak tekinteni erre az új épületre, hiszen „kultúránk megőrzése, annak ápolása és továbbadása a jövő generáció részére közös feladatként kell megfogalmazódjon mindannyiunkban”. Az RMDSZ politikai támogatását köszönte meg Nyakó József korábbi polgármester, helyi RMDSZ-elnök is, felelevenítve számos nehéz pillanatot, amelyen összefogással sikerült túllépni. A beszédek után Cseke Attila és Karsai Attila aláírták a hivatalos átadási-átvételi jegyzőkönyvet. A szalagátvágást követően a református, a római katolikus és az ortodox egyházak képviselői megáldották az épületet. – erdon.ro