Közzétette hétfőn az egészségügyi minisztérium a koronavírus-fertőzéses esetek településenkénti statisztikáit. Ezek alapján döntik el az iskolák szeptember 10-ig, hogy milyen formában kezdik el egy hét múlva a diákok a tanévet. A dokumentum az utolsó két hét (szeptember 6-val bezárólag) alatt diagnosztizált koronavírus-fertőzések ezer lakosra jutó teljes számát közli településenként. A minisztérium a hétfői közleményében emlékeztet: e mutató alapján három forgatókönyv létezik a tanintézmények megnyitására.

Ha ez a mutató egy alatt van (zöld forgatókönyv), akkor megnyitnak az iskolák; ha egy és három között (sárga forgatókönyv), akkor csak az elemisek és a végzősök vehetnek részt személyesen a tanórákon, a többi diák pedig 1-2 hetes rotációval online oktatásban részesül; ha 3 felett van (piros forgatókönyv), akkor az illető településen bezárnak (vagy ki sem nyitnak) az iskolák, és online kezdik a tanévet. Az iskolák a rendelkezésükre álló hely függvényében elvileg szabadon dönthetnek arról, hogy a zöld, sárga vagy vörös forgatókönyvet alkalmazzák. A jelentős számú magyar lakossággal rendelkező városok közül Marosvásárhely, Kolozsvár, Sepsiszentgyörgy, Szatmárnémeti, Székelyudvarhely és Gyergyószentmiklós a zöld, míg Nagyvárad, Csíkszereda és Kézdivásárhely a sárga zónához tartozik. A hétfőn közzétett adatok szerint az ország több mint 3100 településének túlnyomó többségében a zölddel jelölt forgatókönyvet lehet alkalmazni, vagyis megnyitnak az iskolák, az utóbbi két hétben ugyanis a helyi lakosság kevesebb mint 1 ezrelékét diagnosztizálták koronavírussal. 

Az országban 43 olyan település van, ahol az utóbbi két hétben a lakosság több mint 3 ezrelékénél mutatták ki a fertőzést: ezeken a vörössel jelölt forgatókönyvet kell alkalmazni, ami azt jelenti, hogy az oktatás minden osztály számára az interneten indul. Az ország 410 településén 1 és 3 ezrelék között mérték az utóbbi két hét lakosságarányos fertőzési rátáját. Ezeken a településeken a hatóságok a sárgával jelölt forgatókönyv alkalmazását javasolják, ami azt feltételezi, hogy az alsó tagozat és a végzős (8. és 12.) osztályok diákjai vehetnek részt személyesen az órákon, a többi diák számára pedig – heti, kétheti váltásokban – váltakozva szerveznek hagyományos és online oktatást. – maszol.ro