Közzétette szerdán a tanügyminisztérium a romániai felsőoktatási intézmények metarangsorát, amelyet a Nemzetközi Rangsorolási Szakértői Csoport (IREG) által globálisan elismert egyetemi rangsorok alapján állítottak össze.

A rangsort a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem vezeti, amelyet a Bukaresti Egyetem és a Bukaresti Műszaki Egyetem követ a sorban. A negyedik helyen a fővárosi Carol Davila Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem, az ötödiken a kolozsvári Iuliu Haţieganu Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem, a hatodik helyen pedig a brassói Transilvania Egyetem áll.

Hetedik helyezett a iaşi-i Alexandru Ioan Cuza Egyetem, nyolcadik a temesvári Nyugati Egyetem, kilencedik a bukaresti Közgazdaságtudományi Akadémia, tizedik pedig a kolozsvári Műszaki Egyetem. A 2023-as rangsor tehát nem tér el a 2022-estől – mutat rá az oktatási tárca.

‘A metarangsorolás egy pontos és pártatlan elemzési eszköz, amely elősegíti az egyetemi kutatás finanszírozásának méltányos elosztását a bizonyított teljesítmény alapján, és hozzájárul az oktatási és kutatási kiválóság eléréséhez és fenntartásához szükséges igények felismeréséhez’ – olvasható a minisztérium közleményében. – agerpres.ro