Közvitát szervezett hétfőn a belügyminisztérium arról a sürgősségi kormányrendeletről, amelyik már idén októbertől elektronikus nyomkövető viselésére kötelezné a hatósági felügyelet alatt álló és a házi őrizetben levő személyeket.

A Román Rendőrség bűnügyi osztályát vezető Ciprian Miron elmondta, a 2021/146-os törvény 2026. január 1-jétől írja elő az elektronikus távfelügyeleti rendszer alkalmazását a hatósági felügyelet alatt álló és a házi őrizetben levő személyek esetében. A jogszabályt módosító sürgősségi rendelet előre hozná ezt az intézkedést 2024. október 1-jére. Mint magyarázta, ezt Románia részleges schengeni csatlakozása is indokolttá teszi, ugyanis mivel megszűntek a határellenőrzések a légi és tengeri közlekedésben, azok a hatósági felügyelet alatt álló személyek, akik ellen országelhagyási tilalmat is elrendeltek, bármikor elhagyhatják az országot tengeri vagy légi úton. „Az elektronikus nyomkövető rendszer lehetővé tenné, hogy minden pillanatban tudjuk a pontos tartózkodási helyüket” – magyarázta.

A szakember szerint a határidő előrehozatala kihívás elé állítja a Román Rendőrséget, amely 2026-tól készült alkalmazni az intézkedést. A sürgősségi rendelet értelmében ugyanakkor bevezetnék az országhatárhoz való közeledést jelző riasztást, megszabva az ilyen esetekben alkalmazandó eljárást is. Ciprian Miron szerint a határátkelőhelyek 30 kilométeres körzetében küldene jelzést az eszköz a rendőrségnek.

A szakember beszámolt arról is, hogy jelenleg 673 nyomkövető eszköz áll rendelkezésre erre a célra, szeptember 30-áig azonban nőni fog a számuk. Az elektronikus nyomkövetők használata jelenleg kizárólag a családon belüli erőszakot elkövetőkre terjed ki Romániában. – agerpres.ro