Jövőbe mutató együttműködés kezdődött a nagyváradi Római Katolikus Püspökség és a Romániai Vállalkozásokért Egyesület között. Egy határon átnyúló projekt keretében a püspöki palota felújított pincéjében egy közösségi alkotóműhelyt hoznak létre, amelyben workshopokat, vállalkozásfejlesztési tanácsadást, de különböző kulturális rendezvényeket és konferenciákat is tartanak majd.

Miután néhány hónappal ezelőtt sikerült befejezni és átadni a püspöki palota felső szintjeit, újabb nagyszabású projektbe kezdett a nagyváradi Római Katolikus Püspökség. A Romániai Vállalkozásokért Egyesülettel partnerségben a felújított alagsor egyik szárnyában úgynevezett FIX Makerspace-t, egy közösségi alkotóműhelyt szeretnének berendezni, amelyben az eszközök, az alapanyagok és az ismeretek is rendelkezésre állnak ahhoz, hogy a jelentkezők kreativitásukat fejleszthessék és projektjeiket megvalósíthassák. A mintegy 700 négyzetméter alapterületen egy nyitott terű coworking, 5 magán stúdió és 6 kreatív műhely kap helyet. 

Az alkotóműhelyekben feldolgozással, fémmegmunkálással, festészettel, varrással, nagyméretű és 3D-s nyomtatással, fotó és videóanyagok készítésével foglalkoznak. Az alkotóműhelyek mellett mentori és vállalkozásfejlesztési programok, tanácsadás is folyik majd, de közös eseményeket, konferenciákat, kulturális rendezvényeket és koncerteket is szerveznek, hiszen a cél az, hogy élettel és korszerű programokkal töltsék meg az épületnek ezt a részét is. – érhangja