Bulgária, Görögország és Románia összesen 6 milliárd euró értékű garanciát különít el a költségvetésében három országot összekötő autópálya, pontosabban a görögországi Szaloniki városától Kavála, Alexandrúpoli, majd Burgaszon keresztül, illetve Várnától Konstancáig a Földközi-tengerhez vezető közlekedési projekt megvalósítására – írja a Mediapool bolgár hírportál alapján az Adevărul.

A tervek szerint a beruházáshoz a megállapodott államok az európai bankintézeteknél is keresnek majd kedvező hitelkonstrukciót, valamint európai alapokból szabad finanszírozást, az infrastruktúra kiépítését pedig a három ország közös vállalata végzi majd el. Ezek között autópályák és vasutak egyaránt szerepelnek, és egy a görög Alexandrúpolitól (Alexandroupolis) a bolgár Burgaszig tartó kőolajvezeték projektje is szerepel, azzal az elképzeléssel, hogy ez majd észak felé folytatódjon nemcsak Románia, hanem Moldova és Ukrajna felé is. Mindezt Asen Vasziljev bolgár pénzügyminiszter jelentette be Szalonikiben, a Fórum Délkelet-Európa összekapcsolhatóságáért elnevezésű első nemzetközi konferencián.

A megaprojektről október elején Bulgária, Görögország és Románia miniszterelnökei – Nikolay Denkov, Kiriákosz Micotákisz és Marcel Ciolacu – is tárgyaltak egy Várna melletti találkozójukon.

„Délkelet-Európa fenntartható infrastruktúrája és összeköttetése szempontjából kulcsszerepet játszik az észak-déli összeköttetés, a Görögországot és Romániát Bulgárián keresztül összekötő autópálya megépítése. Reméljük, hogy az eljárásokat minél hamarabb lezárják, és a projekt öt éven belül befejeződik” – mondta a bolgár tárcavezető. Vasziljev szerint ez az autópálya kiegészíti majd az összeköttetések térképét és kijáratot biztosít Bulgária kikötőiből a Földközi-tengerre.

A bolgár pénzügyminiszter emlékeztetett arra, hogy a régi út, amely az északi országokat a Balkánon keresztül kötötte össze, Bécs és Isztambul között vezetett, de ma már új összeköttetésre van szükség az észak-déli tengely mentén a Földközi-tengerig.

A három ország közötti megállapodást néhány hónapon belül aláírhatják – teszi hozzá a kiadvány, megjegyezve, hogy a megaprojekt értéke még nem tisztázott, de Vaszilev megjegyezte, hogy Bulgária az EU-tól fog forrásokat kérni a költségek fedezésére. „Ez nagyon fontos az országok közötti kereskedelem szempontjából, különösen az ukrajnai háború és a Gázában történtek után” – hangsúlyozta Vaszilev. Bejelentette azt is, hogy a Struma autópálya hiányzó 15 kilométerének felével várhatóan 2024 elején végeznek a munkálatokkal. A fennmaradó rész esetében az Európai Bizottság véleményére várnak a pálya körüli környezetvédelmi kérdésekben. Vaszilev szerint a projekt a NATO mobilitása szempontjából is kulcsfontosságú, ez azt jelenti, hogy az útnak meg kell felelnie a nehézgépek mozgatására vonatkozó legmagasabb követelményeknek.

A Burgasz– Alexandrúpoli kőolaj- és kőolajtermékvezeték, amely két szakaszból áll, egy a nyersolaj és egy a kőolajtermékek számára, szintén kiemelt szerepet kapott a bolgár pénzügyminiszter beszédében, aki az ukrajnai háború miatt geopolitikai szempontból is nagyon fontosnak nevezte a projektet.

Bulgária mindezek mellett arra is készül, hogy a Törökországgal közös Kapitan Andreevo határátkelőn három éven belül megduplázza a forgalmat – tette hozzá a pénzügyminiszter. Jelenleg naponta mintegy 4000 nehézgépjármű halad át a határátkelőn, ami a második legforgalmasabb a világon.