Egyre jobban beszorultunk az online térbe, a digitális szmog pedig egyre „sűrűbb” – ennek kapcsán indult el a művészeti tanszék plakátpályázata. Az alkotásokat az idei Szent László Napok keretében lehet majd megtekinteni. A Publicritic elnevezésű nemzetközi tervezőgrafikai plakátpályázatról számolt be Balázs Zoltán, a PKE Művészeti Tanszékének vezetője, Kolcsár Zsolt tervezőgrafikus, a PKE Művészeti Tanszékének óraadó tanára, illetve a Szent László Egyesület elnöke, Varga Korpos Dalma is nyilatkozott. A PKE amfiteátrumában megrendezett sajtótájékoztatót Nyíri Enikő, a PKE kommunikációs és PR-felelőse vezette fel.

A plakátpályázat idei témája a digitális szmog. „Az elmúlt év hozadékai és a COVID-19 járvány okozatai a digitális jelenlétet gyakorlatilag kötelezővé tették. Közben a minket érő képáradat mértéke folyamatosan növekszik, az online zajban politikai vezetők, sztárok, szolgáltatások, vallási felekezetek és mozgalmak próbálják elérni a figyelmünket, reklámok zuhataga ömlik ránk. Ebbe a fajta digitális szmogba lépve megannyiszor kénytelenek vagyunk metaforikus értelemben egyéni maszkot használni, mely afféle szűrőként szolgál a friss ingerek megválogatásakor és magunkhoz vételekor” – hangzik a téma leírása.

A pályamunkákat március 28. és május 28. között lehet beküldeni, nincs korlátozás korra, végzettségre vonatkozóan, viszont vannak olyan felsőoktatási intézmények, melyek hallgatói már külön meghívást kaptak, így a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Metropolitan Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, vagy a temesvári, bukaresti és kolozsvári művészeti egyetemek. A terv az, hogy a beküldött munkákat Nagyvárad utcáin kiállítsák, egy kis szellemi felfrissülést kínálva a járókelőknek. A plakátok bemutatásában, kiállításában fog segítséget nyújtani a Szent László Egyesület. 

A Publicritic zsűrijét elismert tervezőgrafikusok és képzőművészek alkotják, az általuk beválogatott alkotások lehetőség szerint citylight poszterek formájában, a díjazott művek pedig billboardok formájában lesznek kiállítva Nagyvárad utcáin. A zsűri tagjai: Vargha Balázs tervezőgrafikus, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Tervezőgrafika MA szakvezetője; Szigeti G. Csongor képzőművész, designer, az egri Eszterházy Károly Egyetem, Vizuális Művészeti Intézetének adjunktusa; Bartha Sándor képzőművész, a Partiumi Keresztény Egyetem Művészeti Tanszékének adjunktusa. A plakátpályázat nyertese 1000 eurót kap, a második helyezett 800 eurót, a harmadik 500 eurót, illetve közönségdíjas is lesz, aki 300 eurót vihet haza, de lehetőség szerint egyéb díjazásokra is számítani lehet.
További információkat a következő elérhetőségeken találnak az érdeklődők: info.publicritic@gmail.com, facebook.com/publicriticinstagram.com/publicritichttps://www.publicritic.com.