Készül Nagyvárad fenntartható fejlődésének integrált stratégiája, mely magába foglalja az összes olyan projektet, amelyet a Nagyvárad Metropolisz Övezetben akarnak gyakorlatba ültetni a 2021–2027-es európai uniós költségvetési és finanszírozási ciklusban. A helyi önkormányzat és a vállalkozói szféra több tucatnyi képviselője vett részt augusztus közepén a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal által a Bihar Megyei Prefektúra székhelyén szervezett közmeghallgatáson, melyen a város fontos stratégiai dokumentumairól: a fenntartható fejlődés integrált stratégiáról (SIDU), a fenntartható városi mobilitási tervről (PMUD) és a fenntartható energia- és klímavédelmi akciótervről (PAEDC) tanácskoztak.

A hivatal közleményében idézi Florin Birtának, Nagyvárad polgármesterének a szavait, aki elmondta: az önkormányzat arra törekszik, hogy minél több uniós finanszírozású projektet valósítson meg, viszont azokra az elképzelésekre nem lehet anyagi forrásokat lehívni, amelyek nincsenek benne egy nagy fejlesztési stratégiában.

A fenntartható energia- és klímavédelmi akcióterv egyik fontos célkitűzése csökkenteni a városban a károsanyag-kibocsátást, ezért az akcióterv keretében szeretné a város több mint kétszáz tömbház, iskola és óvoda energiahatékony felújítását elvégezni, és a megújuló energiaforrások kiaknázására kidolgozott projekteket megvalósítani. Az egészségügy terén a legfontosabb projekt az akcióterv keretében az új járványkórház felépítése mintegy 128 millió euróból a Vlădeasa utca 1. szám alatt. Az oktatás terén a projektek között szerepel a Mihai Eminescu Főgimnázium felújítása és egy új iskola építése Váradszőllősön. – erdon.ro