A fellebbezéseket elutasították, ezért az Országos Közúti Infrastruktúra-kezelő Társaság (CNAIR) előkészíti az észak-erdélyi autópálya Berettyószéplak–Bisztraterebes közötti szakaszára vonatkozó szerződés aláírását.

Az Országos Fellebbviteli Tanács (CNSC) elutasította az Országos Közúti Infrastruktúra-kezelő Társaság (CNAIR) által ötödjére, idén már második alkalommal kiírt tenderen vesztes két cég fellebbezését, amelyek az erdélyi autópálya Berettyószéplak–Bisztraterebes szakaszának építésére pályáztak. A CNAIR akkor is alá akarja írni a kivitelezési szerződést, ha a tenderen vesztes cégek perelni fognak. Az Országos Fellebbviteli Tanács november 6-án, hétfőn utasította el a váradi Precon Transilvania és a törökországi Nurol cégek által benyújtott két fellebbezést, ami azt jelenti, hogy CNAIR aláírhatja a 26,35 kilométeres szakasz kivitelezésére vonatkozó szerződést az Erbașu Construcții-val.

Ezt a céget hirdették ki ugyanis győztesnek a legutóbbi, 785,21 millió lej (plusz áfa) összegű közbeszerzési eljáráson, amelyre öt ajánlat érkezett. A döntés után a CNAIR-nek be kell kérnie a dokumentumokat az Erbasutól, függetlenül attól, hogy bármelyik másik pályázó pert indít-e a fellebbviteli bíróságon. A jogi eljárást egyébként tíz napon belül lehet megindítani. „Amint megkapjuk a CNSC határozatát, kezdeményezzük a szerződés aláírását. Az aláírási eljárás befejezése attól függ, hogy a leendő vállalkozó milyen gyorsan hozza a dokumentumokat” – nyilatkozta Alin Șerbănescu, a CNAIR szóvivője. A közúti infrastruktúra-kezelő társaság tavaly érvénytelenítette a közbeszerzési eljárást, amelynek során az Erbașu Construcții és a Vahostav SK cégekből álló konzorciumnak ítélték oda az akkor még 524,956 millió lej értékű munkálatokat.

Időközben, pontosabban idén júniusban a CNAIR kiírta az észak-erdélyi autópálya másik, Bihar és Bisztraterebes közötti szakaszának a kivitelezésére vonatkozó közbeszerzési eljárást. A 28,55 kilométeres szakasz építését a Beniamin Rus nagyváradi nagyvállalkozó irányítása alatt álló Precon Transilvania, valamint a galaci Citadina 98 nevű cégből álló konzorcium nyerte el. Csakhogy a tender eredménye ellen óvást nyújtott be az Erbașu Construcții, valamint a Strabag és az Antrepriza de Reparații și Lucrări ARL cégekből álló konzorcium is, úgyhogy ennek a szakasznak a sorsa még bizonytalan.

A CNAIR 2022-ben felbontotta a 2020-ban a Beniamin Rus-féle Selina cégcsoportokhoz tartozó Trameco, Drum Asfalt és Drumuri Bihor cégekkel, illetve ez ezekkel társuló szlovákiai Vahostav SK és a bukaresti Water Drillings cégek konzorciumával kötött kivitelezési szerződést, mely 326 millió lejről szólt. Történt ez azért, mert a konzorcium kérte a szerződés értékének a növelését, arra hivatkozva, hogy a helyszíni felmérések szerint több munkálatot kell elvégezni annál, mint ami a 2017-ben összeállított műszaki leírásban szerepelt. Bihar megyében eddig az észak-erdélyi autópályának egyetlen szakasza épült meg, a román–magyar határtól Biharig tartó 5,35 kilométeres rész, amelyet 2020-ban adtak át. A kivitelezők a Trameco, a Drum Asfalt, a Drumuri Bihor, a Vahostav SK és a Water Drillings cégek voltak, a beruházás 134 millió lejbe került. – erdon.ro