A Bihar Megyei Vészhelyzeti Bizottság február 5-i, pénteki gyűlésén a vendéglátóipari egységeket, kulturális intézményeket érintő korlátozások szokásos felülvizsgálata mellett jóváhagyta a megye oktatási intézményei működését szabályozó forgatókönyveket is, amelyek alapján hétfőtől megkezdődik a 2020 – 2021-es tanév második féléve. Ezek szerint Bihar megyében 449 oktatási intézményben a zöld forgatókönyv szerint fog zajlani jövő héttől az oktatás, ami azt jelenti, hogy 36.106 diák visszatér az iskolapadokba. A zöld forgatókönyv szerint kezdődik a második félév a margittai, szalontai, élesdi oktatási intézményekben.

További 239 tanintézményben a sárga forgatókönyvet léptetik életbe, vagyis az osztálytermekbe az óvodások, alsó tagozatosok (I–IV.) és cikluszáró osztályok (VIII, XII. osztályosok, szakiskolák végzős osztályai) térhetnek vissza. Bihar megyében a sárga forgatókönyv által érintett diákok közül 34.911 tanuló térhet vissza az iskolapadokba, míg 16.291 diák online folytatja a tanévet. Sárga forgatókönyves például Nagyvárad, Papfalva, Vaskohsziklás és Belényes is.

Vörös forgatókönyvet léptetnek életbe 26 oktatási intézményben: hétfőtől 621 diák térhet vissza az oktatási intézmény falai közé, 221 tanuló online kezdi a második félévet. Bihar megyében jelenleg öt település tartozik ebbe a kategóriába: Sólyomkővár, Kiskereki, Felsőmezős, Mezőszakadát és Dragánfalva. A besorolást szükség esetén az aktuális járványügyi adatok függvényében frissítik, illetve minden vakáció végeztével felülvizsgálják.

A zöld forgatókönyvet 1 ezrelék (1 eset/1000 lakos) alatt használhatják, ebben az esetben mindenki visszatér az osztálytermekbe. A sárga forgatókönyvet 1–3 ezrelék (1–3 eset/1000 lakos) közötti érték esetén léptetik életbe, ekkor az óvodások, alsó tagozatosok, cikluszáró osztályok diákjai ülhetnek újra iskolapadokba. A vörös forgatókönyv 3 ezreléknél nagyobb érték esetén érvényes, ekkor csak az óvodások és alsó tagozatosok térhetnek vissza az iskolába. – erdon.ro