Több mint 49 millió lejt ír elő a Helyi Fejlesztések Országos Programja nagyváradi víz- és szennyvízhálózat-építésekre, az előírás határideje azonban a 2020-as év végén lejárt volna, ezért a kormány sürgősségi rendeletben döntött az intézkedés határidejének meghosszabbításáról – jelentette be Cseke Attila. A fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszter hozzátette: az elmúlt hat évben sajnos nem történt előrelépés a projektben, a kormány döntése nyomán azonban elkezdhetik a munkálatokat.

Bihar megyében 94 beruházást folytathatnak, erre biztosít lehetőséget a fejlesztési miniszter javaslatára elfogadott sürgősségi kormányrendelet. Ennek megfelelően, a szaktárca javaslatára elfogadott kormányrendelet értelmében, a nagyváradi munkálatokon kívül a megyében is finanszírozást kap számos beruházás. Így a Bihardobrosdot Vércsoroggal összekötő utat 17 kilométeres szakaszon, illetve a Belényest és Élesdet összekötő út 33 kilométeres szakaszát újítják fel. „Ezáltal a nagy kerülőút helyett rövidebb, felújított úton, biztonságosan közlekedhetnek a két település között, a Belényes-völgyi lakosok pedig több mint egy órát nyerhetnek egy kolozsvári utazáskor” – mutatott rá Cseke Attila.

A munkálatokra összesen 146 millió lejt ír elő a beruházási alap. A Bihardobrosdot Vércsoroggal összekötő út további szakaszait (767-es B és 767, illetve 767 C) 67 millió lejből újíthatják fel. A Bihar megyei politikus továbbá elmondta: Bihar településen 1400 háztartást kötnek a víz- és szennyvízhálózatra, ebből 660 bekötés megvalósult 2020-ban. A beruházás összértéke 22 millió lej. Illye közel 21 millió lejes finanszírozásban részesül, 3500 lakost csatolnak rá a víz- és szennyvízhálózatra. Alsólugason 20-20 millió lejt ír elő a beruházási terv utak, illetve a vízhálózat építésére. Margittán 700 háztartást közművesítenek, kötnek rá a vízhálózatra, a 12,5 millió lejes befektetés révén.

Mezőtelegdnek 10 millió lejt ír elő a beruházási tervezet, 1395 háztartást csatolnak rá a vízhálózatra. Érsemjénben 15 kilométer szennyvízcsatornát építenek, 18 millió lejből. Tóti önkormányzatának 20 millió lej állna a rendelkezésére, és 4000 lakos csatlakozhatna rá a szennyvízhálózatra. Belényesújlakon 10-10 millió lejből utat és szennyvízrendszert építhet az önkormányzat, Érmihályfalván pedig 9 kilométeres szennyvízcsatornát építhetnek a kormányrendelet értelmében. „A fent említett beruházások különböző kivitelezési fázisban vannak, egyesek esetében elkezdődtek a munkálatok, a többi esetben pedig ezután kezdődnek. Az összegek egy részét az önkormányzatok már megkapták, és ahhoz, hogy ne kelljen visszafizetniük az elköltött forrásokat, szükség volt a kormány év végi döntésére” – mondta el a miniszter. – erdon.ro