Veszélyes anyagokat szállító tehervagonok zuhantak a Yellowstone folyóba az egyesült államokbeli Montana állam területén, miután szombaton összeomlott egy híd, amelyen a tehervonat haladt – írja a Világgazdaság a Stillwater megyei katasztrófavédelmi szolgálatra hivatkozva.

A Billingstől mintegy 60 kilométerre nyugatra történt balesetben személyi sérülés nem volt, a természeti katasztrófa azonban súlyos is lehet. A baleset környékén, a Yellowstone folyó völgyének ritkán lakott részén, farmok és mezőgazdasági területek találhatók.

A tehervonat több vagonja esett a vízbe. A vagonokban forró aszfaltot és olvadt ként szállítottak, ezért a hatóságok arra az időre, amíg felmérik, hogy bejutott-e a veszélyes anyag a vízbe, lezárták a Yellowstone folyó környékén a hídtól folyásirányban lefelé található ivóvízforrásokat. Az AP hírügynökség helyszíni jelentése szerint a vízbe esett vagonokból sárgás folyadék szivárgott.

A Stillwater megyei katasztrófavédelmi szolgálat vezetője közölte, hogy a helyszínen dolgozókat nem fenyegeti közvetlen veszély. Hozzátette, hogy a vízbe jutott anyagot a megduzzadt folyó felhígítja.

A híd összeomlása a Global Net internetszolgáltató üvegszálas kábelét is tönkretette. A szolgáltató jelezte, hogy fennakadások lehetnek ügyfelei internet-hozzáférésében.

A szomszédos Yellowstone megyében az illetékesek arra kérték a lakosságot, hogy takarékoskodjanak a vízzel, mert a veszélyes anyag esetleges szivárgása miatt bevezetett korlátozások vízhiányt okozhatnak. A szövetségi vasúti felügyelet a helyszínen vizsgálja, hogy mi okozta a híd összeomlását. A közelmúltban heves esőzések duzzasztották fel a folyót, de nem egyértelmű, hogy ez hozzájárult-e a balesethez. – maszol.ro