A Bihar Megyei Vészhelyzeti Bizottság legutóbbi ülésén frissítette azon települések listáját, ahol a koronavírus-világjárvány megfékezése érdekében korlátozásokat vezetnek be a vendéglátóiparban, illetve a kulturális és szórakoztató események kapcsán.

Az intézkedésekről azt követően döntöttek, hogy 2022. január 8-i hatállyal kormányhatározat által országos szinten meghosszabbították a veszélyhelyzetet, valamint korlátozásokat vezettek be. Bihar megyében jelenleg 37 településen 1–3 ezrelék közötti a fertőzöttség aránya, 14 településen pedig meghaladja a három ezreléket. Utóbbi kategóriába tartozik Vámosláz (8,25), Tasnádbajom (6,54), Érábrány (6,39), Fugyivásárhely, Cécke, Felsőderna, Harangmező, Biharszentandrás, Margitta (3,52), Barátka, Gyapjú, Tóti, Nagyvárad (3,2) és Hegyközpályi. A korlátozások a települések fertőzöttségi arányától függően fokozatosan lépnek életbe január 11-től. 

Az országos járványügyi szabályok szerint kötelező a védőmaszk viselése mind a zárt, mind pedig a nyílt téren; a védőmaszk csak orvosi védőmaszk vagy FFP 2 típusú lehet. Azokon a településeken, ahol a fertőzöttségi arány 3 ezreléknél kisebb, a vendéglátóipari egységek csak ötvenszázalékos kihasználtsággal, 5–22 óra között tarthatnak nyitva. Azokon a településeken, ahol a fertőzöttségi arány meghaladja a három ezreléket, a vendéglátóipari egységek befogadóképességük 30 százalékos kihasználtságával, 5–22 óra között fogadhatnak vendéget. A színházak, mozik, előadótermek, koncerttermek befogadóképességük 50 százalékos kihasználtságával működhetnek 5–22 óra között azokon a településeken, ahol a fertőzöttségi arány kisebb vagy egyenlő egy ezreléknél, és 30 százalékos kihasználtsággal ott, ahol ez az érték nagyobb egy ezreléknél. A belépés csakis a koronavírus ellen beoltott személyek, a betegségen legkevesebb 15 napja, de nem több mint 180 napja átesett személyek, vagy a 48 óránál nem régebbi negatív teszteredménnyel rendelkező személyek számára lehetséges. 

Ugyancsak a hétfői gyűlésen hagyták jóvá a Bihar megyében bekövetkezett, december végi árvizekről szóló jelentést, amelyet a terepszemlét követően egy szakértői bizottság állított össze. Az árvízkárok helyrehozása érdekében a fejlesztési minisztérium intervenciós alapjából 3.614.000 lejt hívnának le. – erdon.ro