Kórházba vitték Volodimir Zelenszkij ukrán elnök feleségét, akiről a múlt héten derült ki, hogy koronavírussal fertőződött meg – közölte kedden az ukrán elnök hivatala. Olena Zelenszkánál a közlemény szerint a fertőzés szövődményeként kétoldali, közepes súlyosságú tüdőgyulladás lépett fel. Állapota stabil, lélegeztetést nem igényel. Az egyik kijevi kórházban ápolják elszigetelve. A közlemény szerint az államfőn és két gyermekükön hétfőn végeztek el újabb PCR-tesztet, mindhármuk eredménye negatív.

Június 12-én derült ki Zelenszkij feleségéről, hogy PCR-tesztje pozitív lett koronavírusra. Olena Zelenszka ezt aznap maga hozta nyilvánosságra közösségi oldalakon, majd a hírt az elnöki iroda is megerősítette. „Jól érzem magam, de járóbeteg-kezelésben vagyok, elszigetelve a családomtól, hogy ne veszélyeztessem őket” – írta akkor az Instagramon. Egyelőre nem tudni, hogy hol és mikor fertőződhetett meg. A hivatal kiemelte, hogy az államfő felesége minden hivatalos eseményen és otthonában is betartotta a karanténra vonatkozó szabályokat és az egészségügyi minisztériumnak a fertőzés elleni védekezésre vonatkozó ajánlásait, továbbá a biztonsági protokollnak megfelelően rendszeresen tesztelték koronavírusra.

A június elején elvégzett tesztjének eredménye még negatív volt. Az Ukrajinszka Pravda hírportál Julija Mendelre, az elnök sajtótitkárára hivatkozva azt írta: miután koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak a feleségénél, Zelenszkij minimálisra csökkentette azok körét, akikkel személyesen tanácskozik hivatalában, a többiekkel telefonon és online érintkezik, az e hétre tervezett vidéki utazásait pedig lemondta. – MTI