A Bihar Megyei Tanács egy határokon átívelő uniós pályázat által, a Turisztikai Desztinációs Menedzsment Ügynökségen keresztül épületeket korszerűsített Biharpüspökiben. Rendbe tették a református egyházközség tulajdonába lévő Emmaus házat is, és ennek egy részében működik a megyei könyvtár helyi fiókja.

A hármas – önkormányzati, egyházi, közintézményi – együttműködésnek köszönhetően a napokban megnyílt a biharpüspöki Emmaus házban a Gheorghe Şincai Megyei Könyvtár kihelyezett fiókja. A megyei önkormányzat magyar vezetése finanszírozta a felújítást egy román–magyar határ menti EU-s pályázat által, a református egyházközség ingyen adta a helyiségeket, a könyvtár pedig a szakmai háttér megteremtésévelvette ki a részét a kulturális intézmény kialakításából.

A közelmúltban tartott avatóünnepségen Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es elnöke köszönetet mondott a Biharpüspöki Református Egyházközségnek, hogy bérmentesen adta használatba a tékának a termeket, és elismerően szólt arról, hogy 13 évnyi kihagyás után ismét van kihelyezett fiókegysége a városnegyedben a megyei könyvtárnak. Erre szükség is volt, hiszen így helyben lehet hozzájutni az olvasnivalóhoz, nem kell a fél várost bejárni ezért. Pásztor Sándor megígérte, hogy hamarosan kihelyezik az intézmény tábláját az épület homlokzatára. – közlemény/biharorszag.ro