A megyei tanács közgyűlésén a plénum jóváhagyta, hogy együttműködési megállapodást kössön a megyei önkormányzat és a városi helyi tanács egy legalább 1000 férőhelyes, kiváló akusztikájú konferenciaközpont nagyváradi építése céljából. Ilie Bolojan megyei tanácselnök azzal indokolta egy modern konferencia-központ megépítésének a szükségességét, hogy a jelenlegi infrastrukturális körülmények Nagyváradon nem nyújtanak megfelelő keretet a kulturális, a tudományos és az üzleti turizmus fejlődéséhez.

A rendelkezésre álló helyek limitáltak, sokszor képezi vita tárgyát, hogy kik szerepeljenek egy adott napon a színház és a filharmónia színpadján, és ráadásul a termek akusztikája is kívánnivalót hagy maga után. A Szakszervezetek Művelődési Házát pedig nem a város vagy a megye működteti, és a berendezése elavult – magyarázta az elöljáró. A konferencia-központ a sportiskola, a Partenie Cosma Líceum, a megyei könyvtár, a Körösvidéki Múzeum, a Területi Munkafelügyelőség, a számvevőszék új székháza és a Fogarasi út által határolt területen épülne. A helyi tanács saját költségvetését terheli a szükséges urbanisztikai terveknek az elkészítése, az úthálózat kialakítása, a zöldövezeteknek a kigondolása – a vonatkozó dokumentációk 2021. szeptember 1-ig meg kell, hogy legyenek.

A megyei tanács 2021 decemberéig be kell szerezze a többi véleményezést és engedélyt. A központ átadási határideje 2025. A beruházás becsült költsége 12–20 millió euró között mozog, a felszereltség függvényében, és európai uniós forrásokra szeretnének pályázni. Ilie Bolojan kiemelte, hogy a létesítmény egyfajta kreatív csomópontként működne, tehát nemcsak konferenciákat szerveznének benne, hanem például a független művészeknek is fellépési lehetőséget biztosítanának. – erdon.ro