Nicolae Ciucă miniszterelnök hétfőn elküldte a liberális (PNL) frakciónak azokat a költségvetési intézkedéseket, amelyeket a kormány 2023. január 1-jétől vezetene be. Pártbéli források a HotNews hírportálnak elmondták, hogy a kormányfő a PSD-vel már egyeztetett intézkedésekről beszélt.

A nyilvánosságra került elképzelések szerint a közélelmezésben 5 százalékról 9-re emelnék az általános forgalmi adó (áfa) mértékét, ennél is jelentősebb mértékben, 9-ről 19%-ra növelnék az áfát a cukros élelmiszerek esetében. Bevezetnék a 40%-os szerencsejáték-adó, illetve az osztalékok adóját 5%-ról 8%-ra emelnék.

Ugyanazon források szerint a miniszterelnök azt is elmagyarázta párttársainak, miért „csak” 50 banival kompenzálja az állam az üzemanyagok árát. „Óvatosan kellett meghoznunk ezt a döntést. Nem teszünk semmi olyat, ami veszélyeztetné az ország stabilitását. Ezt a döntést egy elemzés alapján hoztuk meg. Nagyon alaposan elemeznünk kell a kommunikációt: olyan elvárások hullámával fogunk szembesülni, amelyeknek nem fogunk tudni megfelelni. Mindent, amit teszünk, az erőforrások figyelembe vételével teszünk” – magyarázta Ciucă.

A kormányfő ugyanakkor közölte: a PNL elutasítja a progresszív adórendszer bevezetését és nem támogatják a felüladóztatást sem „a munkahelyek védelme érdekében”, ugyanakkor megszüntetnék az adómentesség egy részét. – Maszol.ro