Kijevbe látogatott Annalena Baerbock német külügyminiszter: ő az első német kormánytag, aki az ukrajnai háború kezdete óta felkeresi az ukrán fővárost. A politikus járt Kijev egyik elővárosában, Bucsában is, ahol az orosz hadsereg számos beszámoló szerint példátlan mészárlást végzett. Az orosz katonák kivonulása után több mint négyszáz holttestet találtak a településen. Több fegyvertelen civillel a nyílt utcán végeztek.

Eközben Wopke Hoekstra Irpiny utcáin készített fényképeket tett fel a Twitterre. Irpiny szintén Kijevhez közeli település, amelyet ugyancsak feldúltak az oroszok, több civilt lemészárolva. Hoekstra azt írta: látogatása során az ukrán kormány tagjaival és német kollégájával találkozik. A tárcavezető a tervek szerint újra megnyitja Németország kijevi nagykövetségét. A német diplomáciai képviselet utolsó munkatársai az Oroszország indította háború kezdetének másnapján, február 25-én hagyták el Ukrajnát, és az elmúlt időszakban Lengyelországból, illetve Berlinből végezték munkájukat.

Németország a nyugati országok között az utolsók egyikeként döntött kijevi nagykövetségének újranyitásáról. Vasárnap az Egyesült Államok és Kanada jelentett be, hogy nagykövetségeik munkatársai visszatérnek az ukrán fővárosba, az Európai Unió, Franciaország, Olaszország, Nagy-Britannia, Ausztria és több kisebb ország pedig már korábban újranyitotta kijevi külképviseletét. A világ legfejlettebb ipari országait tömörítő G7 csoportból már csak Japán nem döntött a visszatérésről. – MTI