Az észak- és közép-amerikai, valamint a karibi térség (CONCACAF), illetve az ázsiai kontinens labdarúgó-szövetsége (AFC) is támogatja a nemzetközi szövetség (FIFA) tervét, hogy a közeljövőben már ne négy-, hanem kétévente rendezzék meg a világbajnokságot.

A kétévenkénti vb-rendezés Gianni Infantino FIFA-elnök forradalmi terve, az erről szóló tanulmány elkészítéséhez a szervezet 211 tagjából 166 támogatását sikerült megnyernie májusban. A FIFA technikai bizottsága – a francia Arsene Wenger vezetésével – múlt héten Dohában egyeztetett a kérdésben, és arra az álláspontra jutott, hogy 2026-tól már át lehetne térni a sűrűbb rendezésre.

Míg az európai (UEFA) és a dél-amerikai (Conmebol) szövetségnél elsősorban az amúgy is túl sűrű versenynaptárra és a játékosok túlterheltségére hivatkozva nagy ellenkezést váltott ki az ötlet, a CONCACAF és az AFC továbbra is támogatja a megvalósíthatósági tanulmány elkészítését. Reményeik szerint a mostaninál kiegyensúlyozottabb struktúrát tudnak majd kialakítani a sportágban világszerte. – MTI