A külföldre elszármazó, de az országba viszszatérő romániaiak számára épít külön utcát a nagyváradi önkormányzat. A stílusosan Diaszpóra (Diasporei) utcának elnevezett 379 méter hosszú szakasz kialakítása mintegy 2,5 millió lejbe fog kerülni áfával együtt, döntött legutóbbi ülésén a Nagyváradi Helyi Tanács. Az elfogadott műszaki-gazdasági mutatók szerint a beruházás kivitelezési időszaka három hónap lesz. Az utcát a város északi részén alakítják ki a tüdőszanatórium közelében, északon az Izvorului, nyugaton az Oituz utca fogja határolni. A beruházás során megépül a közút, a behajtók a magántulajdonokhoz, zöldövezetet alakítanak ki, illetve megoldják az esővíz-elvezetést, és a közvilágítást is kiépítik. 

A 379 méter hosszú utcán 668 négyzetméteren járdákat építenek, 619 négyzetméternyi területen pedig zöldövezetet alakítanak ki. Ezen az utcán tíz, egyenként 500 négyzetméteres telket bocsát árverésre a nagyváradi önkormányzat, négyzetméterenkénti 25,5 lejes kikiáltási áron. Az árverést hamarosan lebonyolítják, és a haszonbérleti szerződésre jogosultaknak már rendelkezésükre fog állni a kiépített közműrendszer, mikor elkezdenek majd építkezni a telken.

Az árverésen nyertes magánszemélyek a telek haszonbérleti szerződésének aláírásától számított egy éven belül meg kell szerezzék az építkezési engedélyt, és el kezdjék a házépítést. A háztulajdonosok az építkezés befejezésétől számított két év után megvásárolhatják a telket, amit azonban a telekkönyvezéstől számítva öt évig nem adhatnak el. Az árverésen egyébként 18–55 év közötti, Romániában született és román állampolgársággal rendelkező magánszemélyek vehetnek részt, akik az elmúlt öt évben külföldön laktak, vagy minimum három évig külföldről tettek szert jövedelemre. – erdon.ro