Kelemen Hunor szerdán meggyőződését fejezte ki, hogy az év végéig döntés születik Románia teljes körű schengeni csatlakozásáról.

A Digi24-nek nyilatkozva az RMDSZ elnöke kifejtette, hogy Románia már évek óta kiérdemelte a teljes körű schengeni tagságot. Szerinte erről meg is fog születni a döntés az év végéig, de ehhez az államfőnek, a miniszterelnöknek, a külügyminiszternek, az igazságügyi miniszternek és a belügyminiszternek minden nap tárgyalnia kell, elsősorban Ausztriával, de Hollandiával is, mert Románia csatlakozását egy csomagban kezelik a Bulgáriáéval.

Kelemen elfogadhatatlannak nevezte, hogy egyes tagállamok folyamatosan olcsó kifogásokat és ürügyeket találnak ki arra, hogy késleltessék Románia schengeni csatlakozását. „Ez azonnali károkat okoz, mert az emberek dühösek’ – magyarázta.

Arra a kérdésre, hogy mivel magyarázza Adina Vălean közlekedési biztos nyilatkozatát, miszerint nincsenek információi arról, hogy Románia teljes körű csatlakozása az év végéig megvalósul, az RMDSZ elnöke azt válaszolta: ‘Amikor az igazságodért küzdesz, és el akarsz jutni oda, ahová szeretnél, (…) életben kell tartanod a reményt. Ha kioltod a reményt, akkor vége. Köszönjük a biztos asszonynak ezt a ‘segítséget”. – agerpres.ro