Életműve elismeréseként Karikó Katalin biokémikus kapta az Európai Feltalálói Díjat – közölte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala. A méltatás szerint Karikó Katalin az Európai Szabadalmi Hivatal (European Patent Office – EPO) által adományozott díjat több mint négy évtizedes munkásságáért, és főként a módosított mRNS-sel kapcsolatos kutatómunkájáért érdemelte ki, amivel utat nyitott a Covid-járvány megfékezését elősegítő vakcinák kifejlesztésében. Az elismeréssel Karikó Katalint a hibrid formában megtartott díjátadó ünnepségen tüntették ki.

Karikó 1978-tól az MTA ösztöndíjasaként a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban kezdett vírusokkal foglalkozni, itt szerezte doktori címét. 1985-től a philadelphiai Temple Egyetemen módosított nukleozidokkal kísérletezett. Három évvel később Washingtonban interferonokkal dolgozott. 1989-től újra Pennsylvaniában helyezkedett el a University of Pennsylvania egyetemen, ahol a mai napig alkalmazásban van. Itt vált a kutatása elsődleges célpontjává az mRNS.

A Covid-19 vakcinán túl Karikó kutatásai utat nyitottak a módosított mRNS-en alapuló orvosi kezelések széles skálája felé. Jelenleg is különböző kutatások folynak többféle daganatos betegség terápiás vakcináinak, valamint szív- és érrendszeri betegségek és anyagcserezavarok kezelésének kifejlesztésére. A kutató saját listája szerint körülbelül harminc módosított mRNS-alapú terápiát szeretne fejleszteni a jövőben – idézték fel a kutató munkásságát a közleményben. Az Európai Szabadalmi Hivatal a díjat minden évben olyan feltalálóknak adja oda, akik a kivételes tudásukkal hozzájárultak a társadalom fejlődéséhez. – MTI