Megszólalt a Magyar Vívó Szövetség a koronavírusos dél-koreai vívók ügyében: nekik senki sem jelezte, hogy a sportolóknak egészségügyi problémája lenne. A magyar csapat otthoni karanténba vonult, egyelőre mindenki panasz- és tünetmentes. A zárt kapuk mögött megrendezett Westend férfi és női párbajtőr Grand Prix szervezői a verseny során nem kaptak értesítést arról, hogy egészségi problémájuk lett volna azoknak a dél-koreai vívóknak, akiknek később pozitív lett a koronavírustesztje – állítja a Magyar Vívó Szövetség a csütörtökön kiadott közleményében. Mint írják, a budapesti versenyt megelőzően minden induló egyénileg nyilatkozatot töltött ki arról, hogy az új koronavírusra vonatkozó vizsgálati eredménye negatív, illetve nem járt a járvánnyal érintett területen. Az esemény alatt nem érkezett jelzés a szövetség felé, hogy a résztvevők közül bárkinek egészségi problémája lenne.

Az MVSZ szerint a helyszín fertőtlenítése a verseny után teljeskörűen megtörtént. A szövetség azt is hozzátette, hogy azonnal értesítette a Nemzeti Népegészségügyi Központot, valamint a szállodát, ahol a dél-koreai csapat lakott, továbbá kérte a Nemzetközi Vívó Szövetséget, hogy intézkedjen a tagországok tájékoztatásról. A magyar csapatról azt írták, a versenyzők, edzők és technikai résztvevők – a szövetség korábbi javaslatára – 2020. március 12-től már otthoni karanténban tartózkodnak, egészségi problémáról egyikük sem számolt be, mindenki panasz- és tünetmentes. Felkészülések, edzések, versenyek nincsenek.

Csütörtökön számolt be arról a dél-koreai vívószövetség, hogy pozitív lett a koronavírus-tesztje a dél-koreai vívóválogatott három tagjának, akik vasárnap tértek haza Európából, és egy magyarországi versenyen – a Ludovikán megtartott női és férfi párbajtőr-világkupán – is részt vettek. Egyikük, egy 25 éves nő, már Magyarországon is torokfájásra panaszkodott, majd kedden Ulszanban mintát vettek tőle. Dél-Koreában eddig 91-en haltak meg koronavírusos megbetegedés miatt és több mint 8500-an fertőződtek meg. – MTI